Overgave is een gave

Gepubliceerd op 24 december 2020 om 12:58

Voel jij (soms) ook onmacht? Omdat je graag de situatie wil veranderen waarin je nu zit? In je gedachte verzin je dan allerlei oplossingen om deze nieuwe corona lockdown te ontvluchten of ertegen te vechten. Heel begrijpelijk want de nieuwe maatregelen gooien al je plannen, ideeën en wensen in de war. En wellicht ervaar je weerstand omdat het niet tastbaar voor je is. Of omdat het je autonomie aantast. Ik loop daar ook tegenaan. Ik hou van autonoom zijn. Ben niet voor niks ondernemer geworden. Dan kan ik het zelf bepalen, dacht ik. Maar ja, toen kwam dit rare jaar en moet je je toch weer schikken naar 'het systeem'. En daar heb ik zo nu en dan wel last van. Daarom mijn tips voor jou om hiermee om te gaan. Want het lukt me nu al heel aardig. En dan voelt goed, vredig en fijn. 

"Wanneer je 'Ja' zegt tegen het 'zo-zijn' van het leven, wanneer je dit moment aanvaardt zoals het is, kun je een gevoel van ruimte in je voelen dat heel vredig is" (Eckart Tolle, als de stilte spreekt)

 

Genieten van wat wel kan

Ga niet vechten, ga niet vluchten, geef je over en bevries niet. Want alleen dan kan je de situatie aanvaarden zoals het is. En als je echt kan overgeven aan wat is. Dan ontstaat er innerlijke rust. En die innerlijke rust zorgt ervoor dat je kan genieten van alles wat wel kan. Zoals quality time hebben met je gezin, je ouders, je vrienden. Na jaren weer eens de oudejaarsconference kijken. Of het lezen van een goed boek, bij de kachel met een glas wijn en lekkere hapjes. Want het is zoals het is. We hebben geen invloed op deze situatie. Wel invloed op hoe we ermee omgaan. En wat we met onze tijd gaan doen. 

 

Als je de macht lijkt te verliezen over grote dingen, focus dan op wat dichtbij is en waar je van houdt (Charlie Mackery, de jongen, de mol, de vos en het paard)

 

Als je tijd over hebt, of je voelt veel strijd. Zet het dan om in iets goeds. Iets liefdevols voor je naasten, je buren, eenzamen, ouderen, zieken, minderbedeelden, dieren of de natuur.  Zo komt jouw overvloed aan energie heel goed van pas. 

Magisch samenzijn in stilte

Leren leven met overgave is niet eenvoudig. Het is mindfulness 2.0. Je hebt er veel oefening voor nodig. En dat krijg je nu cadeau. In het bosbaden oefen je daar op. Je geeft je over aan wat je op dat moment ervaart in het bos. En als je dat kan, je mentale stemmetje even uitzetten, dan ontstaat er een magisch samenzijn in stilte met alles om je heen. Wil je dat ervaren? Ik bied in de lockdown periode tot 20 januari een Bossche Winter Bosbad aan. Dat is een uniek privé bosbad om het jaar goed af te sluiten of te beginnen. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.